Fabrieken

Dit aardewerk wordt Bunzlau aardewerk genoemd. Het wordt vervaardigd in Boleslawiec in Polen, dit was ooit Duits grond gebied, toen heette het Bunzlau. 

 

In en rondom Boleslawiec liggen diverse grote en soms piepkleine fabrieken waar dit aardewerk wordt gemaakt. Wij kopen onze producten vooral bij drie grotere fabrieken. 

1. Artystyczna: deze fabriek is van de staat. Het stempel en verfwerk is vaak zeer verfijnd. Dit aardewerk is het meest bekend in Nederland en wordt ook geïmporteerd door een grote importeur. Wij kopen het aardewerk zelf in bij de fabriekswinkel. 

2. Manufaktura: Deze fabriek heeft naast de traditionele patronen ook wat modernere ontwerpen. Bij ons is deze fabriek veruit favoriet omdat zij veel keuze hebben in sec blauw-wit wat erg leuk met elkaar combineert. De kwaliteit is gelijk aan Artystyczna. 

3. Wiza: de eerste fabriek die van het traditionele bruine aardewerk overging op gestempelde en geschilderd aardewerk. Hun patronen en aardewerk is iets grover. Het bakprocede is hetzelfde maar het resultaat is waarschijnlijk door gebruik van ander glazuur iets minder glimmend en hard. de eenvoudige patronen zijn vrolijk en erg goed met elkaar en het andere aardewerk te combineren. de prijs van Wiza ligt iets lager dan van de andere fabrieken. 

 

Verder komen en kopen we ook graag bij Zaklady (4e grote fabriek vooral traditionele patronen) en Milenna (kleine fabriek maar erg verfijnd en zeer goede kwaliteit)

 

Artystyczna

Manufaktura

Wiza