Fabrieken

Dit aardewerk wordt Bunzlau aardewerk genoemd. Het wordt vervaardigd in Boleslawiec in Polen. Ooit was dit Duits grond gebied, toen heette de stad Bunzlau. Door dit gebied loopt een mooie klei-ader waar in de hele streek gebruik van wordt gemaakt.

 

In en rondom Boleslawiec liggen diverse grote en soms piepkleine fabrieken waar dit aardewerk wordt gemaakt. Wij kopen onze producten vooral bij drie grotere fabrieken. 

1. Artystyczna: Het stempel-en verfwerk is vaak zeer verfijnd. Dit aardewerk is het meest bekend in Nederland en wordt ook geïmporteerd door een grote importeur. Wij kopen het aardewerk zelf in bij de fabriekswinkel. 

2. Manufaktura: Deze fabriek heeft naast de traditionele patronen ook wat modernere ontwerpen. Bij ons is deze fabriek veruit favoriet omdat zij veel keuze hebben in sec blauw-wit wat erg mooi met elkaar combineert. De kwaliteit is gelijk aan Artystyczna. 

3. Wiza: de eerste fabriek die van het traditionele bruine aardewerk overging op gestempelde en geschilderd aardewerk. Hun patronen en aardewerk zijn iets grover. Het bakprocedé is hetzelfde maar het resultaat is waarschijnlijk door gebruik van ander glazuur iets minder glimmend en hard. De eenvoudige patronen zijn vrolijk en erg goed met elkaar en het andere aardewerk te combineren. De prijs van Wiza ligt iets lager dan van de andere fabrieken. 

 

Verder komen en kopen we ook graag bij Zaklady (4e grote fabriek; vooral traditionele patronen) en Milenna (kleine fabriek; erg verfijnd en zeer goede kwaliteit). Daarnaast kopen we enkele stuks bij andere kleine fabriekjes

 

Artystyczna

Manufaktura

Wiza